Kjøtteter’n vår

Jeg er ganske fascinert av fluefangerplanta  vår. Eller alle fluefangerplanter i det hele tatt egentlig. Jeg har rusla rundt hele livet uten å vie disse plantene noe særlig oppmerksomhet. De har liksom bare vært et sånn spill og filmfenomen, ikke noe jeg hadde regnet med å dele hjem med noen gang.

100002605_1Men det gjør jeg altså nå.

Da vi var og kjøpte Morelltreet vårt, så stod de der, noen små potter med små grønne og røde grillklypelignende bladverk i. Venus Fluefanger – Dionaea muscipula, stod det på potta. Stilig! tenkte jeg, og tok med en.

Guttungen syntes det var superstas med kjøttetende plante i hus. Han fanget ei diger bille til den, og Venus spiste den! I ettertid har naboen fortalt meg at guttungen hadde kommet bort til dem for å vise frem det nye familiemedlemmet. Til stor begeistring for ungen der i gården, som stadig lurer på om den har spist noen flere biller.

Det sies at Venus bare spiser små innsekter, mens på youtube kan vi finne filmer der de spiser frosker! Det sies kanskje så, for å gjøre de mer uskyldige? Jeg har ikke tenkt å gi vår Venus frosk altså, jeg er vel også i tvil om vi kan klare å få han til å bli så stor. Nå er han bitteliten og sliten.

Når man tar til seg et familiemedlem til, så må man nesten finne ut hvordan de bør behandles for å trives. I alle fall er det min nye filosofi når det kommer til planter, etter at jeg bestemte meg for å røske liv i fingrene mine!

Jeg har vært på en side som heter det internasjonale kjøttetendeplanter samfunn, og de har masse god informasjon om Venus, og også andre kjøttetere. Jeg har allerede begynt å drømme om å utvide fluefangerfarmen!

De sier blant annet at Venus sin potte skal stå i ei skål med vann, som ALDRI må bli tom for vann. Så er det vel han da, som skal trene meg opp til å ta vare på innendørsplanter denne vinteren. For jeg må jo gi det også en sjanse, nå som jeg har vært så flink til å holde liv i, og vekke til live igjen, alle plantene ute!

Den vil altså helst ha vannet nedenfra, og kontinuerlig tilgang. Venus vil også ha masse lys, og helst direkte sollys, store deler av døgnet. Hvis vi ikke har muligheten til å gi han det, må han få kunstig lys minst 12-16 timer i døgnet. LED lamper går bra, man trenger ikke kjøpe dyre plantelamper, sier de.

Videre sier de at Venus ikke skal gjødsles, men mates. Aldri gjødsles, og ikke overmates. Men han må ha mat. At det er helt ok, og også bra å leke litt med han sånn at man får han til å lukke seg. De sier at vi ser plantas helse på hvor fort den lukker seg. Hver grillklypeaktige blad lukker seg bare noen ganger før den pensjonerer seg, men det kommer nye hele tiden. Lukker de seg sakte er bladet enten for ungt, for gammelt, eller planten vil ha mere lys.

Hvis Venus ikke fanger sin egen mat, må han mates. Men bare med levende mat. De sier at det er lettest å gi han fluer osv om vi fanger de i et glas og setter de i kjøleskapet noen timer, da er de ikke så raske. På vinterstid da det er litt mindre innsekter å finne, kan man mate han med Dried Blood Worms. Jeg aner ikke hva det er, men mistenker at det vil endre seg.

Hvis Venus stopper å produsere nye blader, sier de at han må mates med én gang. Og at blomsterstilken bør klippes av med det samme den kommer. De sier også at den som ga blomsten navn, kalte den Venus fordi den var så veldig vakker. Så det hadde jo vært fint å få se den i alle fall en gang! Jeg håper de stiklingene jeg har i Plantebarnehagen min kommer seg, da kan en av de få blomstre så jeg får se 😉

Venusbabyer

De to glupske kjøttsultne babyene jeg håper setter røtter.

Hvis Venus finner ut at han vil hvile, så er det bare å gi han mat for å stimulere vekst, sier de. Han trenger visst ikke hvile. Stakkars mann!

 

Legg igjen noen ord

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s